Terrorisme på Jyderup Realskole

1969 feb.; Terrorisme på Jyderup Realskole
En uholdbar beskyldning, siger skolens formand -
Et Københavns middagsblad bringer i dag påstand om, at der skulle være uro på Jyderup Realskole og at eleverne - med navngivne elever som kilde - bliver terroriseret. Der udtales fra disse elever, at de er bange for skolebestyrer Peter Hehnel, at de lever under nervepres m.m.
Fra skolens side afviser man disse påstande, og skolens formand Arly Mortensen, Kalundborg, udtaler: Det har i igennem nogen tid været klart, at en vis pressionsgruppe forsøger at underminere det arbejde, der fra såvel skolebestyrerens som de øvrige læreres og bestyrelses side bliver gjort for at genoprette ordnede tilstande og rentabel økonomi på Jyderup Realskole. Denne pressionsgruppe har overfor bestyrelsen måttet vedgå det uholdbare i deres beskyldninger, men har trods dette fortsat.
- Det skal dog ikke lykkes for dem at ødelægge skolen. Dertil er der for mange tilfredse elever og forældre, der står bag skolen, siger formanden.1

1969 feb.; Forsvar for Jyderup Realskole
"Umenneskeligt uretfærdigt" skriver mor til elev
Vi har modtaget:
Som forældre til elev på Jyderup Realskole, kan et angreb på skolens leder, fremsat af en gruppe elever med et Københavns blad som talerør, ikke stå upåtalt, fordi man må harmes, at skolens forstander, Peter Hehnel, skal være genstand for mildest talt uheldig omtale.
Det er ganske umenneskeligt og uretfærdigt over den mand, der på så kort tid har bragt de kaotiske tilstande, der ved hans tiltrædelse herskede på skolen, i orden.
Forstander Hehnel har gjort et meget stort arbejde og det var noget af en Uriaspost at gå ind til de opgaver, der skulle løses. Der er nu gode og ordnede forhold på skolen, til glæde og gavn for både elever og forældrene. Vi er Peter Hehnel stor tak skyldig for hans indsats og samarbejdsvilje med hjemmene. I. Jørgensen, Kalundborg 2

1969 feb.; Debatten om Jyderup Realskole
Lærere og elever bakker op om skolebestyrer Hehnel
Jyderup Realskoles Kollegium eller rettere sagt dens leder, skolebestyrer Peter Hehnel, der for kort tid siden afløste skolebestyrer Willy G. Hebin, er som det har fremgået af de sidste dages presseomtale, kommet i søgelyset ved personlige angreb gennem nogle få elever, som har forladt kollegiet.
Fra lærerpersonalet, gennem lærerrådet og Kollegiets klanførerråd (tilsvarende skolens elevråd) får skolebestyreren nu fuld oprejsning og støtte ved at blive bakket op med et forsvar, der tilbageviser de nævnte påstande.
Realskolens lærerråd, hvis formand er overlærer Knud Hougaard, vedtog i samråd med skolens øvrige lærerpersonale, at skrive følgende svar til BT, som bragte angrebet. Ordlyden er gengivet med tilladelse fra lærerrådet.

Lærerrådets erklæring
Som formand for lærerrådet ved Jyderup Realskole, ønsker jeg i forbindelse med BT's artikel, at fastslå visse kendsgerninger.
Vi har, som De skriver cirka 210 elever, hvoraf 100 bor på vores kostafdeling. Ud af så mange elever vil man vel let kunne finde nogle få, der er utilfredse og har vanskeligt ved at finde sig til rette.
BT har nu fundet et par af disse, og straks laver De en skandalehistorie uden at tænke på, at man måske kunne finde mange gange flere elever, der er glade og tilfredse.
For at bedømme en sag, som den de omtaler, må man kende baggrunden noget bedre end en tilfældig journalist, der opholder sig et helt andet sted, gør. Vi er her på skolen en flok lærere, der af virkelig interesse for netop denne skoleform, lægger hele vor tilværelse an på, at de børn, vi beskæftiger os med, skal have det godt og føler, at her er et hjem, hvor man har tid og lyst til at beskæftige sig med dem og deres problemer.
Peter Hehnel
Kender børnene
Nogle af de elever, De omtaler i artiklen har vi haft boede hos os siden 1964, og jeg må formode, at vi, der har været sammen med dem dagligt i så mange år og fulgt deres opvækst, må kende dem særdeles godt, ja, jeg tør næsten sige bedre end deres egen familie. Derfor gør det os ondt, at disse børn nu skal udnyttes til at rejse en sag om penge, der er givet dårligt ud.
For os er det forståeligt, at de udmeldte børns forældre ikke ønsker at uddybe utilfredsheden nærmere.
De nævner, at vores skoleleder tiltrådte stillingen ved skoleårets begyndelse, Dette er fuldstændigt rigtigt, men lang den overvejende del af de udmeldelser. De omtaler, fandt sted før sommerferien, altså før skolebestyrer Hehnel endnu var blevet ansat ved skolen.
Til slut vil jeg gøre opmærksom på, at vi her på skolen er helt enige om det arbejde der udføres, og at vi gang på gang må glæde os over de ændringer til det bedre, der er sket i dette skoleår.
På lærerkollegiets vegne. K. Hougaard

Intet at skjule -
Skolebestyrer Hehnel har haft nogle svære dage derved, at han føler sig udsat for et bagholdsangreb og også fra en nu suspenderet lærer har været udsat for beskyldninger, som imidlertid også er blevet tilbagevis og tilbagekaldt. Hehnel har haft henvendelser fra flere blade og har tilbudt, at enhver der har lyst til at opholde sig på skolen for at sætte sig ind i hverdagen og forholdene eller vil tale med lærerpersonale og elever, er velkomne. Indbydelsen blev efterkommet af såvel BT- journalisten, der skrev artiklen, samt et par andre blades repræsentanter.
Her er intet at skjule, intet der ikke tåler at komme til offentlighedens kendskab og intet, vi ikke kan tale om, siger Peter Hehnel, og at dette ikke er postulater, blev i går blandt andet bevist ved at klanførerrådet på Kollegiet selv anmodede BT journalisten om at komme til stede for at høre sagen fra flertallet af kostskoleeleverne.

Animere til medansvar
Klanførerrådet består af 10 kostskoleelever 5 piger og 5 drenge med Peter Jespersen som klanfører og med klanrepræsentanter i alle klasser fra 3. real til 3. klasse. Klanen går ind for at medvirke til ro og orden og har den idealistiske målsætning at animere til et medansvar. Med Peter Jespersen som ordfører, ivrigt sekunderet af de øvrige klanmedlemmer, har klanførerne ønsket at informere pressen om deres stillingtagen til angreb på deres skoleleder.
- I står altså ikke bag de angribende elever?
- Absolut ikke. Der var kun et gran af sandhed i påstandene, og det gran er, at det kan ske, at en eller anden har gjort sig fortjent til en afklapsning, men det er i hvert fald aldrig uretfærdigt.
Vrøvl -
- Et par af eleverne talte om terror?
- Det er det rene vrøvl. Her er hverken tale om psykisk pres, kollektiv rømning eller terror. Hehnel vil ha', at vi skal respektere de ordensregler der er for skolen og kollegiet, og det forstår vi da godt, ellers er det vores egen fejl.
- De to piger, der klagede?
- Nancy og Helen. De er her ikke mere, og det er kun godt, for efter at de er væk, er her atter til at være. Det var dem, der var præget fra anden side til at lave uro.
Vi ved helt bestemt, hvem der prægede dem til at gå imod alt, hvad Hehnel sagde og gjorde, og skal der tales om terrorisere, så var det især Nancy, der prøvede at terrorisere kammeraterne til at følge hende i oprøret mod at rette sig ordensreglementet og bestemmelser.
100 kostelever
- Er I alle enige om dette standpunkt?
- På Kollegiet er vi ca. 100 kostskoleelever, og ved en afstemning, hvorvidt vi offentligt skal tilkendegive, at vi bakker op bag skolebestyrer Hehnel og fordømmer angrebet, da var der kun en halv snes elever, der ikke ville stemme for dette forsvar.
- Der kan vel være problemer?
- Det er der vel på alle kostskoler, er der ikk? men vi kan i hvert fald altid trygt komme til Hehnel med vore problemer, han er altid villig til at høre på os og altid positiv overfor vore ønsker.
Vi fik f.eks. lov til, vi klanførere, at komme med til København og udvælge vores nye møbler. For 20.000 kr. Vi blev taget med på råd og vi mærker på den og andre måder, at der regnes med os.
- I er altså tilfredse?
- Helt bestemt, lyder det fra alle sider. En af de ældste elever, Lars Villemoes tilføjer: De kan roligt skrive, at der er "happy end" på hele denne dumme historie. Vi er på kollegiet blevet ringet op fra både vore forældre og gamle elever, og vore forældre synes det er latterligt, at der skal gøres blæst af, at nogle få elever ikke har kunnet få deres vilje. Vi er enige om, at lade skolebestyrer Hehnel fornemme, at vi er glade for både ham og skolen3

1969, 6. mar.; Hvorfor skal Realskolen hænges ud (svært at læse artikel)
Doktor Carl Sloth, Aurikelvej 9, Valby, skriver under denne overskrift:
Årsagen til dette indlæg, er den "skandale" på Jyderup Realskole omtalte for godt en uge siden. Uden at besidde et særligt kendskab til sagens detaljer - omend det er betydeligt større end den journalist, som har "forfattet" det, vil jeg gøre opmærksom på et par kendsgerninger, der er følgende:
1: Siden forstander Hehnel flyttede fra skolen i Horslunde til Jyderup, har syv lærere fra Horslunde søgt stilling ved Jyderup Realskole.
2: Adskillige elever fra Horslunde - deriblandt min egen datter - er flyttet til Jyderup Realskoles kostafdeling, og flere endnu ansøger om pladser.
3: Ved julefesten på Horslundes pigeskole havde eleverne forfattet en sang. "Flugten til Jyderup", der hentydede til de syv læreres ønske om at komme til Jyderup.
Det forekommer mig, at BT's skandalehistorie om Jyderup Realskole er vævet af samme stof, som blev brugt til "kejserens nye klæder". Til forskel fra eventyret var her ikke en enkelt uskyldig røst, der lød, men samtlige elever følte sig foranlediget i kor at udbryde "Jamen, det har jo ikke noget på sig"
Nærværende skal ikke opfattes som et forsvar for hr. Hehnel. Det behøver han nemlig ikke. Hehnel har fået al den støtte han kunne ønske sig fra de kredse, der kender ham.
En avis kan være stor på to måder, ved oplagstallet og ved at vise storhed med at indrømme en begået fejl. Jeg håber BT, vil vise den gode måde at være stor på.
C. Sloth, Aurikelvej 9, Valby4

1971, 15. april; Dom i sagen om lærerbortvisning
Førstkommende mandag skal Højesteret afgøre sagen mellem Jyderup Realskole og den i februar 1969 bortviste lærer.
Sagsøgeren kræver en erstatning på 36.162 kr. for uberettiget bortvisning. Sagen har været behandlet i Østre Landsret, der med samtlige stemmer afviste lærerens krav. Denne dom appellerede læreren.
Det er en tidligere elev på den gamle Jyderup Realskole, advokat Vagn Jensen, der skal føre sagen for den bortviste lærer. Højesteretssagfører Jørgen Stæhr repræsenterer den selvejende institution, Jyderup Realskole
Ingen Elever
Vagn Jensen havde ønsket at føre seks skoleelever som vidner, men dette har højesteret nægtet tilladelse til. Skolen fører sagen på, at læreren havde anvendt en del af undervisningstimerne til at bagvaskelse af skolens leder, og det blev særlígt graverende ved rygtet om lederens holdning under besættelsen. Ved Landsretten blev det fastslået, at såvel dette som andre rygter savnede ethvert grundlag.
Læreren udtale ved Landsretten, at han kun havde givet udtryk for den viden, han fik fra elever på skolen. Heroverfor har skolen gjort gældende, at læreren havde indladt sig i samtale med nogle elever om disse rygter - uden utvetydigt at tage afstand fra dem, og havde heller ikke orienteret skolens styrelse - og yderligere havde han overfor bestyrelsesformanden tilkendegivet, at han tiltrådte beskyldningerne mod skolelederen. En sådan tilsidesættelse af en lærers pligter var begrundet anledning til bortvisningen, fastslog Landsretten5

1971, 22. april; Jyderup Realskole fik medhold i sagen om lærerbortvisning
Højesteret afsagde i går dom i sagen mellem Jyderup Realskole og den i februar 1969 bortviste lærer, der havde krævet en erstatning på 36.182 kr. for uberettiget bortvisning.
Sagen har tidligere været behandlet i Østre landsret, hvor alle tre dommere voterede for frifindelse af Realskolen. Denne dom appellerede læreren til Højesteret, hvor alle syv dommere fulgte Landsrettens kendelse og frifandt Realskolen og den gamle sag er herefter definitivt ude af verden.
Det var advokat Vagn Jensen der førte sagen for den bortviste lærer, medens højesteretssagfører Jørgen Stæhr repræsenterede den selvejende institution Jyderup Realskole.
Krævede erstatning
Realskolens begrundelse for bortvisningen var, at læreren havde anvendt en del af undervisningstiden til at bagvaskelse af skolens leder. Der gik på et tidspunkt rygter om lederens holdning under den tyske besættelse. Det blev ved landsretten fastslået, at disse rygter savnede ethvert grundlag.
Læreren krævede ovennævnte store erstatning for bortvisningen, som han betegnede som ulovlig. Han gjorde gældende, at han ikke havde givet udtryk for nogen anden viden end den han havde fra eleverne. At han havde deltaget i drengenes samtaler, kunne man ikke bebrejde ham, idet der på en kostskole udvikler, sig et fortroligt forhold mellem lærere og elever. Han burde måske efter samtalen med drengene have henvendt sig til skolens bestyrelsesformand, men han mente ikke hans udeladelse af at gøre dette var grundlag for bortvisning.
Fra skolens side blev det sagt, at lærerens grundløse beskyldninger havde karakter af bagvaskelse. Hans illoyale optræden med eleverne som dens leder var en så grov tilsidesættelse af hans pligter at bortvisning var sket med rette.
Tilsidesættelse af pligterne
Efter først at have betegnet rygterne som helt grundløse, sagde både landsret og højesteret, at læreren havde indladt sig i samtale med nogle af eleverne om disse rygter uden utvetydigt at tage afstand fra dem. Han havde heller ikke orientere skolens ledelse om rygterne, og endelig havde han, sagde retten, tilkendegivet over for bestyrelsens formand, at han tiltrådte beskyldningerne mod lederen.
Dette var en sådan tilsidesættelse af lærerens pligter, at skolen havde haft grund til at bortvise ham, fastslog såvel landsret som højesteret6

2013 Juli lægges spørgsmålet på Jyderup Realskoles facebook side "Tidligere elever på Jyderup Realskole" - om hvem den fyrede lærer var og svaret kom at det måtte være Højgård.
Bjarne Sørensen skriver 14/7.13; Kunne måske godt være en der hed Højgård som var på drengegangen da Peter Hehnel overtog magten fra Hebin.
De to var ikke perle venner.
Når Hehnel kom på kollegiet trådte Højgård ud fra lejligheden i bunden af drenge gangen og råbte "nu er Peter Hehnel på kollegiet"
Så det kunne måske være ham der var tale om. John Larsen overtog hans plads hurtig efter.
Sendte teksten til Bjarne som svarer;
Ja det kan ikke være andre end ham. Han var en rigtig sød mand. Altid pibe rygende7

Carsten spørger hvor mon Højgård er, Finn Rosenløv; Jeg kan huske at Knud og jeg var på ferie hos ham og hans kone en sommer efter at han blev fyret. Der boede de i noget landbrugsagtigt, jeg kan ikke huske om det var en gammel gård eller hvad det var. 8

Højgård er ganske enkelt den lærer, som i min underskoletid har været mig den mest motiverende. Altid positiv, altid imødekommende og altid meget lyttende. Han kunne med sin tilstedeværelse og sin aura drive mig helt ud i overdrevet. Under ham havde jeg faget "Orientering" (vel nok i dag at betegne "samfundsfag") i skoleåret 1967-68 tre opgaver, FN, Andelsbevægelsen og II. Verdenskrig. I opgaverne opnåede jeg h.h.v. karaktererne 10, 11 og 13, efter sigende det første 13-tal på JR. Med 13'tallet opstod der vild ballade på skolen. Ku' de' nu også være rigtigt? . . . og så en kostelev, man måtte have taget fejl! Højgård holdt på sit, og 13-tallet stod til trone! I guder, hvor ville gerne have en sludder med ham (eller hustruen Bente) igen9Carsten Schwartz 16/7.13


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 24. feb. 1969, side 6; Terrorisme på Jyderup Realskole
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 25. feb. 1969, side 6; Forsvar for Jyderup Realskole
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 26. feb.1969, side 6; Debatten om Jyderup Realskole
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 6. mar. 1969, side 6+7; Hvorfor skal Realskolen hænges ud
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 15. april 1971, side 6; Dom i sagen om lærerbortvisning
Kilde 6: Kalundborg Folkeblad 22. april 1971, side 6; Jyderup Realskole fik medhold i sagen om lærerbortvisning
Kilde 7: Bjarne Sørensen skriver 14/7. 2013
Kilde 8: Finn Rosenløv
Kilde 9: Carsten Schwartz 16/7. 2013
Kilde 10: Jyderup Kirkebog 1950-63, opslag 251 nr. 14
Note:

(Ved ikke om det lærer Højgaard)
Jyderup Kirkebog 1950-63, opslag 251 nr. 14
Ejvind Højgaard Madsen gift m. Bente 15. november 195810

Sidst rettet 13. december 2019
©Jyderup Realskole